Novogodišnji doček na Trgu Slobode u Novom Sadu

Ketrin Finč, Rišar Galijano, A Fileta, Vlatko Stefanovski, Buč Kesidi, Orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske, Metju Džonson, Marko Nastić, Elemental, Partibrejkers i mnogi drugi nastupiće u Novom Sadu za doček nove godine.

Umesto tradicionalnog vatrometa, Novi Sad uvodi ekološki prihvatljive specijalne efekte i svetlosne instalacije teži ka održivosti i kreativnosti.

Doček Nove godine u Novom Sadu biće organizovan na preko 40 lokacija širom grada.

2024

Nova godina u Novom Sadu, poznatom kao srpska Atina, za 2024. godinu obećava izuzetan doček sa bogatim programom punim muzičkih i vizuelnih čarolija. Grad će biti domaćin niza impresivnih nastupa koji će oživeti novosadsku scenu sa raznolikim umetnicima i stilovima.

U centru pažnje biće svetska harfistkinja Ketrin Finč, čiji se virtuozni nastupi očekuju s nestrpljenjem. Harmonikaš Rišar Galijano donosi revoluciju u zvuku harmonike, dok će a capella grupa A Fileta i gitarista Vlatko Stefanovski dodatno obogatiti muzički doživljaj. Za ljubitelje energičnih tonova tu je i popularni bend Buč Kesidi, kao i Orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske, koji će predstaviti klasične simfonije.

Elektronska muzika takođe ima svoje mesto, sa Metju Džonsonom iz Berlinskog Berghaina i Markom Nastićem, koji su sinonim za vrhunsku tehno scenu. Domaće note donose Elemental i rock veterani Partibrejkers.

Poseban segment programa čini Novosadski Big Bend, koji će izvoditi melodije iz poznatih filmskih ostvarenja. ABBA RING, tribjut bend legendarnih ABBA, i autentični zvuci Kirila Džajkovskog obećavaju jedinstvenu muzičku avanturu. Lena Kovačević, sa svojim džez interpretacijama, doprinosi raznovrsnosti programa.

Ove godine, Novi Sad uvodi inovativni pristup u proslavi, zamjenjujući tradicionalni vatromet sa ekološki prihvatljivim specijalnim efektima. Ovaj potez odražava gradski fokus na održivost i kreativnost, u skladu sa njegovim statusom Unesko kreativnog grada. Svetlosne instalacije i biorazgradivi materijali stvoriće nezaboravnu atmosferu.

Sa preko 40 lokacija koje će ugostiti događaje, Novi Sad se potvrđuje kao vodeći centar za doček Nove godine, nudeći spoj tradicije, inovacije i umetničkog izraza, obećavajući nezaboravan doživljaj svim posetiocima.

Doček Nove godine u Beogradu započinje u 17 sati sa impresivnim trećim izdanjem Tesla svetlosne galerije. Posetioci će imati priliku da uživaju u ovoj jedinstvenoj izložbi na različitim lokacijama, uključujući Podgrađe, tunel kod sata, park na Tvrđavi i Planetarijum.

U 20.23 časova, atmosfera se zagreva na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije sa ABBA RING bendom. Veče će biti obogaćeno nastupima Buč Kesidija u 22 sata, Ljubičica u 23 sata, i kao vrhunac večeri, Kiril Džajkovski & TK Wonder od 23.45.

Trg prote Mihaldžića postaje epicentar muzike sa Elementalom od 22 sata i Partibrejkersima od 23.30.

Elektronska muzika će imati svoje mesto u Štrosmajerovoj ulici sa DJ Frenkom Rodžerom i DJ Dejanom Milićevićem od 21.30 sati.

Ulaz na sve programe je besplatan, a posetioci će biti opremljeni punktovima za hranu i piće, kao i mobilnim toaletima za maksimalnu udobnost.

2023

Novi Sad Doček Nove Godine na Trgu 2023.

Doček Nove godine u Novom Sadu biće maestralna završnica godine u kojoj je Novi Sad bio evropska prestonica kulture. Doček je tradicionalna manifestacija koja će biti organizovana po šesti put u Novom Sadu, a odigraće se poslednjeg dana stare godine 31. decembra i 13. januara za Srpsku Novu godinu. Po ugledu na evropske metropole Novi Sad je ove godine za doček Nove godine pripremio bogat kulturno-umetnički program. U duhu modernog digitalnog doba čiji smo savremenici uprava grada Novog Sada rešila je ove godine napravi miks vizuelne i izvođačke umetnosti i prikaže pravi umetnički performans. Svi novogodišnji multimedijalni programi biće prikazani kao i prethodnih godina u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

U istoriji grada godina 2022. ostaće zapisana u Novom Sadu kao godina kada je Novi Sad izabran da ponese titulu prestonice kulture, i možemo se svi složiti u jednom, a to je, da je Novi Sad opravdao titulu koju je dobio. Cela godina bila je prožeta kulturnim događajima koji su postavili na centralno mesto razvoj kompletne zajednice, a kao kruna i veliko finale takve godine biće upravo manifestacija Doček. Evropski projekat je bio zahtevan jer se moralo odgovoriti na sve kulturne izazove, međutim vreme je pokazalo da se grad Novi Sad odlično pokazao. U toku 2022. godine kada je proglašen za prestonicu kulture, Novi Sad dobija novu Muzičku i Baletsku školu, Kreativni distrikt i koncertnu dvoranu u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.
Doček na Trgu Slobode u Novom Sadu

Sam projekat Novi Sad - Evropska prestonica kulture doprla je do različitih sfera u društvenoj zajednici, a završetak ovog projekta počinje izložbom koja je posvećena Milevi Marić u Muzeju grada Novog Sada. Cilj izložbe je da se pokaže životni značaj Mileve Marić Ajnštajn. Izložba se otvara poslednjeg dana decembra, a umetnici dr Dušan Jovović i Studio M prikazaće svoje vizuelno delo o Milevi Marić i o Milutinu Milankoviću. U Podrađu Petrovaradinske tvrđave biće postavljena Teslina svetlosna galerija koja je rad više samostalnih umetnika.

Grad Novi Sad je pripremio sjajan muzički program za doček Nove godine, jer 31. decembra nastupa Kosheen, poznati britanski trio koji je srpskoj publici poznat po nastupu na festivalu Exit, zatim čuveni Stereo MCs i najpopularniji vokalni sastav na svetu Perpetuum Jazzile. Repetitor, Obojeni program i Monohrom će biti domaća muzička podrška koja će sve posetioce Novog Sada zabavljati u najluđoj noći.

Muzički program u Novom Sadu planiran za 13. januar, za Srpsku Novu godinu počinje koncertom najveće džez zvezde danjašnjice, Tigrana Hamasijana, nakon koga nastupa holandska muzička zvezda Sevdaliza, i za kraj sve prisutne zabavljaće indi rok zvezda Shortparis. Iste večeri imaćemo priliku da uživamo u zvucima poznatog violiniste Lajka Feliksa i naše predstavnice Srbije na Eurosongu, Konstrakte.

Svi kulturno - umetnički programi 31. decembra su besplatni, što znači da besplatno možete slušati Kosheen i Stereo MCs u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Programi i koncerti 13. januara nisu besplatni, već se naplaćuju. Karte možete nabaviti od 9. decembra na svim prodajnim mestima Gigstiksa, kao i na zvaničnom sajtu docekns.rs.

Ne čekajte previše, već rezervišite svoje karte na vreme i uživajte u vrhunskoj džez muzici za doček Nove godine u Novom Sadu.

2020

Nesvakidašnji doček Nove godine u Novom Sadu, gradu koji je sve bliži godini titule Evropske prestonice kulture, kombinuje visoku kulturu sa popularnom i tako je čini dostupnijom široj publici, i to ne samo Novosađanima, nego i turistima.

Od regionalnih i svetskih zvezda u Novom Sadu će nastupiti - Bajaga i instruktori sa kvartetom i horom, Artan Lili, Mahmut Orhan, Let 3, Irkutska filharmonija sa solistima, Božo Vrećo i Camerata Academica, opera za decu "U cara Trojana kozije uši", TAPAN Live Act, Lollobrigida, Elemental, Kralj Čačka, Dado Topić & Time After Time, Goran Trajkoski, Nolah Live, Dejan Petrović sa orkestrom, Svemirko, Biljana Krstić i Bistrik orkestar, predstava trupe Telo kao instrument, KabareBre, Letu štuke, Alitor, Ljubičice, Kinga Glik, Duc in Altum.
Doček na Trgu Slobode u Novom Sadu

Spajanje vizuelne umetnosti i muzike izdvaja Doček i Novi Sad kao grad koji će Novosađanima i gostima grada pružiti jedinstven audio-vizuelni doživljaj 31. decembra i 13. januara. Time Novi Sad povezuje dva računanja vremena i slavi jedinstvo različitosti buduće Evropske prestonice kulture u okviru Dočeka 2020. i 7528. godine.

Više informacija o dočeku Nove godine u Novom Sadu možete dobiti na www.docek.ns2021.rs

2019

Proslava Nove godine će, kao i prethodnih godina biti na visokom nivou. Prvi će na bini na Trgu slobode nastupiti dr Nele Karajlić, Magnifico i ruski DJ dvojac Filatov & Karas.

U Novom Sadu će se prvi put predstaviti i ruski DJ dvojac Filatov i Karas koji platinastim tiražima i singlovima koji se nalaze na prvim mestima vodećih evropskih top lista predstavljaju jedne od najpopularnijih DJ-eva u usponu.

Proslava Nove godine obuhvatiće različite umetničke događaje 31. decembra tokom celog dana, na otvorenim prostorima u gradu za Novosađane svih uzrata i muzičkih opredeljenja, dok će proslava kulminirati najavljenim koncertima u centru Novog Sada, na Trgu slobode.

Spajajući elemente visoke kulture sa popularnom i masovnom, otkrivajući nove lokacije, nova zdanja i izvođače, ali i podsećajući na one stare, više od 60.000 ljudi posetilo je prošlogodišnji Doček u Novom Sadu, i to 31. decembra na 4 lokacije u prvom režiranom dočeku i 13. januara na više od 45 lokacija uz više od 150 izvođača.

Dva Dočeka su budući termini svečanog otvaranja i zatvaranja 2021. godine, godine u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

2018

Za doček Nove 2018. godine, na Trgu slobode u Novom Sadu nastupiće Darko Rundek, S.A.R.S. i Plavi orkestar.

Na Trgu republike publiku očekuju koncerti bendova najrazličitijih žanrova, od tamburice do džeza, ali i mnoštva animatora, akrobata i žonglera. Na ovoj lokaciji će se predstaviti i autentični restorani sa svojom gastronomskom ponudom, kao i lokalni proizvođači zanatskog piva i domaćih pića sa Fruške gore.

Ono što je još poznato je da će tokom dana, u nedelju 31. decembra, biti organizovan program za decu u Dunavskom parku, dok će u Studiju M ljubitelji elektronske muzike uživati i ove godine uz neke od najboljih domaćih i stranih izvođača i to na dve bine.

Organizator dešavanja je Fondacija "Novi Sad 2021", a ideja im je da se tokom obeležavanja božićnih i novogodišnjih praznika povežu različiti stilovi i žanrovi kako bi se prikazala interkulturalna forma koja definiše Novi Sad.
Doček na Trgu Slobode u Novom Sadu

2017

Za doček Nove godine, Novosađane i njihove goste, će zabavljati Zdravko Čolić.

Čolić je rekao da je ove godine rado prihvatio poziv novosadskog gradonačelnika Miloša Vučevića i zbog toga što je Novi Sad proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, navodeći da će pevati za honorar koji će biti značajno manji nego prethodnih godina.

Novi Sad će ove godine, za doček Nove godine, imati proslavu sa najvećim brojem muzičara i to na četiri lokacije u gradu.

Pored Zdravka Čolića 31. decembra na četiri bine u gradu nastupiće još i Drum'n'Zez, Bojana Stamenov, Novosadski Big bend, Irie FM, Zemlja gruva, Ana Perišić, Josipa Lisac te još oko 100 izvođača.

Za srpsku Novu godinu, na Trgu slobode, sviraće duvački Orkestar Bobana Markovića i Simfonijski orkestar Novi Sad 2021.

Grad Novi Sad je kupio preko "Zavoda za izgradnju grada" nove ukrase za gradske ulice vredne 12,5 miliona dinara, čime je ovogodišnja proslava Nove godine postala jedna od najskupljih u skorijoj istoriji grada.

Pored novih svetiljki, koje je grad nabaljvao i prošle, ali i pretprošle godine, dodatnih 11 miliona dinara iz gradske kase već je otišlo na organizovanje manifestacija "Winterfest" koja se održava u centru grada i otvaranje klizališta "Ledena šuma" u Dunavskom parku, čije se korišćenje naplaćuje.

Proslavu dve najluđe noći, platiće sponzori i Grad, ali niko do sada nije otkrio koliko će to da košta.

Kao i prošle godine gradonačelnik Miloš Vučević nije želeo da kaže ko su sponzori i koliko će tačno novca da daju za dve najluđe noći.


2016

Za Novu godinu Novosađani će moći da uživaju u nastupima rock bendova Partibrejkersi, Van Gog i Love Hunters, a osim njih nastupaće i grupe Štikle i vikleri i banjalučka Rok simfonija.

Čelnici grada su saopštili da se doček Nove godine ne finansira iz budžeta, već iz sponzorstava društveno odgovornih kompanija. Spisak svih firmi koje su učestvovale u sponzorisanju dočeka Nove godine biće dostupan na samom dočeku, na LED ekranu na velikoj centralnoj bini.

U Katoličkoj porti, kao i u Ulici kralja Aleksandra u organizaciji Radija As FM biće tokom celog dana i noći postavljene bine sa DJ setovima koji će zabavljati ljubitelje elektronske muzike.

u Dunavskom parku, 1. januara, nastupaće Gudački orkestar, za sve ljubitelje klasične muzike.
Ažurirano: Dec 28, 2023 | Izdavač: Doček Nove godine | O nama
Podeli