Doček Nove godine u Beogradu kao omiljena destinacija Slovenaca

Doček Nove godine u Beogradu kao omiljena destinacija Slovenaca

Doček Nove godine u Beogradu predstavlja jednu od najatraktivnijih destinacija za turiste zemalja iz okruženja, a naročito za Slovence. Najpre mladi Slovenci, a sada već i turisti iz Slovenije različitih životnih dobi, u Beograd su dolazili više eksperimentalno u takozvanu izvidnicu, a pošto se odličan provod ponovio više puta, Beograd je postao jedan od top novogodišnjih destinacija za njih. Doček Nove godine u Beogradu uvek je pun iznenađenja i nekih novih iskustava koje čekaju da vam se dogode.

Zainteresovanost za Beograd je prisutna tokom cele godine, naročito tokom poznatih festivala ili koncerata, međutim doček Nove godine u Beogradu ima posebno mesto, tako da mladi dosta unapred rezervišu svoje "parti pakete“, kako bi bili sigurni da će Novu godinu provesti upravo u sprskoj prestonici.

Bliska istorija kaže da su prvi novogodišnji aražmani za doček u Beogradu, nakon raspada SFRJ, u ponudi bili 2002. godine, kada je na organizovan doček iz Ljubljane krenulo oko dve stotine gostiju. Ovo putovanje polako postaje tradicija, pa iz godine u godinu sve veći broj turističkih agencija organizuje putovanja i doček Nove godine u Beogradu za turiste iz Slovenije. Pored velikih organizovanih žurki, kao i proslava u restoranima i kafićima, doček Nove godine u Beogradu je poznat i po splavovima, koji su u prvi mah bili potpuna nepoznanica, ali i izazov za turiste iz Slovenije. Međutim, gosti iz Slovenije, nešto zrelijih godina, češće su se odlučivali na doček Nove godine u Sladarliji, ili nekom drugom poznatom boemskom restoranu, sa tradicionalnoh kuhinjom i starogradskom muzikom. Poseta Beograda nije se završavala isključivo na dočeku Nove godine, već je podrazumevala i obilazak znamenitosti poput Kuće cveća, Kalemegdana, Hrama Svetog Save, ali i drugih znamenitosti koje su imali u ponudi.

Doček Nove godine u Beogradu iz godine u godinu postaje sve popularniji za strane turiste iz cele Evrope, ali sve češće i iz Azije. Aktivan noćni život, neobičan melos, takozvani turbofolk, ali i sama energija grada je upravo ono što Beograd čini najvećom "parti“ prestonicom Balkana. Novogodišnji aranžmani iz Slovenije za Beograd su poprilično povoljni, a u poređenju sa aranžmanima za Prag, Pariz ili Amsterdam, i nekoliko puta jeftiniji. Ali to nikako ne znači da pomenute evropske metropole imaju više da ponude od Beograda. Naprotiv. Beograd je gostoljubiv grad, ali standard u zemlji je niži, stoga su i cene nešto povoljnije za inostrane turiste. Tako da nema razloga za strepnju, jer je usluga koja se pruža u Beogradu često i bolja i kvalitetnija, nego u nekim gradovima gde ćete iste usluge platiti i po nekoliko puta više.
Beograd kao omiljena destinacija Slovenaca za doček

Samo petnaest godina je trebalo od prođe od prvog organizovanog dolaska Slovenaca za doček Nove godine u Beograd, kako bi se cifra sto puta uvećala. Dobro ste čuli, sto puta! Prošle godine je iz Slovenije na doček Nove godine u Beogradu stiglo između 15 i 20 000 turista. Pretprošle godine su najbrojniji gosti bili Bugari, odmah nakon njih zapadne komšije, Hrvati, a na trećem mestu su bili Slovenci. Sada Slovenci prete da preuzmu prvo mesto od Bugara, a ako je verovati najnovijim podacima, ove godine su ostvarili rekord u broju posetilaca.

Doček Nove godine u Beogradu je atraktivan za Slovence i zbog same blizine ove dve države. Slovenci za doček Nove godine u Beograd dolaze najčešće autobusom, vozom ili sopstvenim automobilom. Mali broj njih odlučuje da u Beograd dođe avionom, iako i ta varijanta postoji.

Mladi turisti iz Slovenije veoma često dolaze u grupama za doček Nove godine u Beogradu, a grupe najčešće odsedaju u hostelima čije sobe primaju više osoba. Ovaj vid smeštaja je najpovoljniji, a i mladi ga vole, jer im omogućava dodatna druženja u sobama. Postoje i hoteli sa povoljnim cenama, kao i privatni apartmani i stanovi koji mogu da posluže kao alternativa, ukoliko ne uspeju da nađu hostelski smeštaj za doček Nove godine u Beogradu.

Beograđani će se i naredne godine potruditi da budi gostoljubivi i na najbolji način dočekaju turiste iz svih delova sveta, a naročito svoje komšije sa Balkana.
Ažurirano: May 27, 2024 | Izdavač: Doček Nove godine | O nama
Podeli