Doček Nove godine u Beogradu kao omiljena destinacija Slovenaca

Doček Nove godine u Beogradu kao omiljena destinacija Slovenaca

Doček Nove godine u Beogradu predstavlja jednu od najatraktivnijih destinacija za turiste zemalja iz okruženja, a naročito za Slovence. Najpre mladi Slovenci, a sada već i turisti iz Slovenije različitih životnih dobi, u Beograd su dolazili više eksperimentalno u takozvanu izvidnicu, a pošto se odličan provod ponovio više puta, Beograd je postao jedan od top novogodišnjih destinacija za njih. Doček Nove godine u Beogradu uvek je pun iznenađenja i nekih novih iskustava koje čekaju da vam se dogode.
Beograd kao omiljena destinacija Slovenaca za doček

Zainteresovanost za Beograd je prisutna tokom cele godine, naročito tokom poznatih festivala ili koncerata, međutim doček Nove godine u Beogradu ima posebno mesto, tako da mladi dosta unapred rezervišu svoje "parti pakete“, kako bi bili sigurni da će Novu godinu provesti upravo u sprskoj prestonici.

Bliska istorija kaže da su prvi novogodišnji aranžmani u Beogradu, nakon raspada SFRJ, u ponudi bili 2002. godine, kada je na organizovan doček iz Ljubljane krenulo oko dve stotine gostiju. Ovo putovanje polako postaje tradicija, pa iz godine u godinu sve veći broj turističkih agencija organizuje putovanja i doček Nove godine u Beogradu za turiste iz Slovenije. Pored velikih organizovanih žurki, kao i proslava u restoranima i kafićima, doček Nove godine u Beogradu je poznat i po splavovima, koji su u prvi mah bili potpuna nepoznanica, ali i izazov za turiste iz Slovenije. Međutim, gosti iz Slovenije, nešto zrelijih godina, češće su se odlučivali na doček Nove godine u Sladarliji, ili nekom drugom poznatom boemskom restoranu, sa tradicionalnoh kuhinjom i starogradskom muzikom. Poseta Beograda nije se završavala isključivo na dočeku Nove godine, već je podrazumevala i obilazak znamenitosti poput Kuće cveća, Kalemegdana, Hrama Svetog Save, ali i drugih znamenitosti koje su imali u ponudi.

Doček Nove godine u Beogradu iz godine u godinu postaje sve popularniji za strane turiste iz cele Evrope, ali sve češće i iz Azije. Aktivan noćni život, neobičan melos, takozvani turbofolk, ali i sama energija grada je upravo ono što Beograd čini najvećom "parti“ prestonicom Balkana. Novogodišnji aranžmani iz Slovenije za Beograd su poprilično povoljni, a u poređenju sa aranžmanima za Prag, Pariz ili Amsterdam, i nekoliko puta jeftiniji. Ali to nikako ne znači da pomenute evropske metropole imaju više da ponude od Beograda. Naprotiv. Beograd je gostoljubiv grad, ali standard u zemlji je niži, stoga su i cene nešto povoljnije za inostrane turiste. Tako da nema razloga za strepnju, jer je usluga koja se pruža u Beogradu često i bolja i kvalitetnija, nego u nekim gradovima gde ćete iste usluge platiti i po nekoliko puta više.
Beograd kao omiljena destinacija Slovenaca za doček

Samo petnaest godina je trebalo od prođe od prvog organizovanog dolaska Slovenaca za doček Nove godine u Beograd, kako bi se cifra sto puta uvećala. Dobro ste čuli, sto puta! Prošle godine je iz Slovenije na doček Nove godine u Beogradu stiglo između 15 i 20 000 turista. Pretprošle godine su najbrojniji gosti bili Bugari, odmah nakon njih zapadne komšije, Hrvati, a na trećem mestu su bili Slovenci. Sada Slovenci prete da preuzmu prvo mesto od Bugara, a ako je verovati najnovijim podacima, ove godine su ostvarili rekord u broju posetilaca.

Doček Nove godine u Beogradu je atraktivan za Slovence i zbog same blizine ove dve države. Slovenci za doček Nove godine u Beograd dolaze najčešće autobusom, vozom ili sopstvenim automobilom. Mali broj njih odlučuje da u Beograd dođe avionom, iako i ta varijanta postoji.

Mladi turisti iz Slovenije veoma često dolaze u grupama za doček Nove godine u Beogradu, a grupe najčešće odsedaju u hostelima čije sobe primaju više osoba. Ovaj vid smeštaja je najpovoljniji, a i mladi ga vole, jer im omogućava dodatna druženja u sobama. Postoje i hoteli sa povoljnim cenama, kao i privatni apartmani i stanovi koji mogu da posluže kao alternativa, ukoliko ne uspeju da nađu hostelski smeštaj za doček Nove godine u Beogradu.

Beograđani će se i naredne godine potruditi da budi gostoljubivi i na najbolji način dočekaju turiste iz svih delova sveta, a naročito svoje komšije sa Balkana.
Podeli

Magazin

A
C
D
E
G
K
M
N
O
P
R
S
T
U