Običaji za doček Nove godine u Beogradu Srbiji

Običaji za doček Nove godine u Beogradu - Srbiji

Za svaki praznik postoje određena verovanja i običaji, pa tako i za doček Nove godine u Beogradu i Srbiji. Bilo da se odlučite za doček Nove godine u toplini svog porodičnog doma, u nekom restoranu, klubu ili kafiću, ili možda na otvorenom kao što je trg, običaji ostaju isti, a na vama je da odlučite da li želite da ih upražnjavate ili ne.
Nova godina - običaji u Beogradu i Srbiji

Srbija je zemlja tradicije, običaja i poštovanja kulta predaka, pa se običaji za doček Nove godine i u ova moderna vremena često poštuju. Običaja je mnogo, iako zemlja i nije tako velika. Migracijama i stalnim mešanjima stanovništva, svaki deo Srbije je poznat po nekom specifičnom običaju, ali se nekako novogodišnji običaji u većini krajeva Srbije podudaraju.

Jedan od glavnih običaja za doček Nove godine u Srbiji je da se pripremi bogata trpeza. Ona simbolizuje naprednu predstojeću godinu. Isto tako treba da se potrudite da frižider bude krcat i da u svaki od novčanika u kući stavite neki dinar. Kažu "valja se“, da biste u narednoj godini imali dovoljno novca, hrane i svega što vam treba.
Nova godina - običaji u Beogradu i Srbiji

Drugi značajan običaj za doček Nove godine u Beogradu, ali i u celoj Srbiji je ljubljenje dragih osoba u ponoć. Sam čin ljubljenja i grljenja sa dragim osobama doneće vam emotivnu povezanost sa tim ljudima i tokom predstojeće godine. A svi znamo koliko je emotivna ispunjenost važna, naročito ukoliko još uvek nemamo porodicu i decu. Stoga, ukoliko čeznete za emotivnom ispunjenošću, prava je prilika da istu sebi poželite i da već od novogodišnje noći krenete u potragu za sopstvenom srećom. Ko će bolje to da uradi od vas samih?
Nova godina - običaji u Beogradu i Srbiji

Treći značajan običaj stanovnika Srbije za doček Nove godine je težnja da se u Novu godinu uđe nezadužen. To je više umetnost u ovim malo komplikovanim vremenima, kada svaki drugi stanovnik ima poneki kredit, ali gledajte da se ne zadužujete kod fizičkih lica, uključujući tu i srodnike i bliske prijatelje, jer verovanje kaže da ako zaduženi uđete u Novu godinu, cela će vam tako proteći. Zato, krupnim koracima bežite što dalje od dugova i pokušajte da živite u skladu sa sopstvenim mogućnostima.

U novije vreme se neizbežnim smatra još jedan običaj za doček Nove godine u Beogradu, a on se odnosi na nošenje nekog dela garderobe u crvenoj boji. Ako niste planirali ništa crveno da obučete, uvek to može biti neki komad intimnog veša u crvenoj boji, ili print na narukvici, minđušama ili šnali. Ali nemojte da zaboravite da crveno donosi radost, sreću i veselje u narednoj godini i da Srbi mnogo vole crvenu boju.
Nova godina - običaji u Beogradu i Srbiji

Pored toga što bi trebalo da na sebi imate nešto crveno, običaji za doček Nove godine u Beogradu nalažu da na sebi imate i nešto novo. Ovaj običaj sa sobom nosi verovanje da ćete se ponavljati i u narednoj godini.

Ima još običaja vezanih za trpezu, kao što je jedenje prasetine sa kupus salatom. Prase se smatra dinamičnom životinjom koja se puno kreće, dok se govedina, kao i živinsko meso ne preporučuju. Govedina zbog stagnacije, a piletina i ćuretina asociraju na prljavštinu i siromaštvo.
Nova godina - običaji u Beogradu i Srbiji

Prvog januara bi valjalo da uradite neki mali posao, bilo da je fizički rad u pitanju ili mentalni. Ovaj simboličan čin bi označavao da ćete cele iduće godine imati posla i biti vredni, ali nemojte da preterate u radu prvog januara, da ne biste morali previše da radite u narednoj godini. Sve ima svoju meru, pa i posao.

Trudite se da prvog januara ne polomite nešto u kući, nemojte ništa da bacate iz kuće, jer se takve stvari smatraju lošim znakom. U nekim od susednih zemalja se smatra da je poželjno praviti što veću buku za doček Nove godine, dok se u Srbiji takav običaj ne upražnjava u celosti. Ipak, bacanje petardi, kao i raznih drugih pirotehničkih sredstava je običaj koji je novijeg datuma. Puštanje glasne muzike je u potpunosti dozvoljeno 31. decembra i to je idealna prilika da vas niko ne prijavi što pravite buku.
Nova godina - običaji u Beogradu i Srbiji

Po nekim verovanjima deca rođena 1. januara su "deca sreće“, pa čisto da znate i za taj podatak ukoliko planirate podmladak. Sve u svemu, doček Nove godine u Beogradu bez upražnjavanja barem nekih od običaja je gotovo nemoguć, a na vama je da odlučite koji običaji su vam interesantni i koji će vaše slavlje da učine uzbudljivijim.
Ažurirano: Dec 7, 2023 | Izdavač: Doček Nove godine | O nama
Podeli