Tradicionalna trpeza za doček Nove godine u Beogradu

Tradicionalna trpeza za doček Nove godine u Beogradu

Pored proslava na trgovima, vatrometa i ludih žurki na splavovima, doček Nove godine u Beogradu podrazumeva i tradicionalnu srpsku hranu. Bilo da ste se odlučili za doček Nove godine u toplini svoga doma, porodičnom ambijentu i sa prijateljima, ili je vaš izbor neki od mnogobrojnih beogradskih restorana, tradicionalna trpeza za doček Nove godine je neizbežna.
Tradicionalna trpeza za Novu godinu u Beogradu

Čak i ako ste u prethodnom periodu držali dijete, kako biste vašu liniju doveli do savršenstva za doček Nove godine u Beogradu, ovo veče krši sva pravila i dopušta vam da uživate u gurmanlucima. Svakako vam savetujemo da ne preterujete sa količinama unete hrane, kao ni pića, ali vam je dopušteno da probate sve što vam oko poželi, dakle, nema suzdržavanja.

Za doček Nove godine u Beogradu, ali i u celoj Srbiji, običaji za pripremanje tradicionalne trpeze se razlikuju. U Vojvodini će vas skoro zasigurno na trpezi sačekati štrudle ili nešto drugo od kiselog testa, dok će vas na jugu Srbije svakako obradovati leskovačka mućkalica. Kako je stanovništvo migriralo, tako su i običaji i kulinarska umeća prenošeni, pa ćete i u Beogradu da doživite sveopšti miks kako tradicionalnih srpskih, tako i internacionalnih jela koja ćete moći da probate za doček Nove godine.
Tradicionalna trpeza za Novu godinu u Beogradu

Tradicionalna trpeza za doček Nove godine najčešće podrazumeva meso - svinjsko ili jagnjeće. Neki se odlučuju i za živinsko meso, ali ređe. Dobro urađeno pečenje je do pre desetak godina bilo i glavno jelo za skoro sve praznike kod Srba. Ali kako se sve menja, tako se i jelovnik neznatno izmenio. Danas se primat daje roštiljskom mesu, tako da je pečenje stavljeno u drugi plan, iako nije zanemareno. Mešano meso je na meniju većine restorana i kafana. U nešto elitnijim objektima služe se malo suptilniji specijaliteti, pa pored nekoliko parčića roštilja, obradovaće vas rolovano meso u sosu od šljiva ili gorgonzole, ili pak šljive umotane u slaninu, kao i drugi mesni specijaliteti. Kao prilog, negde kao po pravilu, uz meso, služi se krompir. I koliko god nutricionisti pričali kako je to nepravilno, ovu naviku u Srbiji je teško ispraviti. Salate su često sezonske u vidu kiselog i slatkog kupusa, ali i srpska, mešana i šopska salata, kao i ljute papričice.
Tradicionalna trpeza za Novu godinu u Beogradu

Tradicionalna srpska trpeza za doček Nove godine u Beogradu mora da sadrži kajmak. Bilo da je mladi ili malo zreliji, ovaj srpski autentični proizvod je omiljen kako kod domaćeg stanovništva, tako i kod stranaca. S tim, da strance treba upozoriti da ne preteruju sa unošenjem kajmaka, ukoliko ga do tada nisu probali. Mogu iskusiti probleme sa digestivnim traktom, zbog čega će im propasti naredni dan koji bi mogli da iskoriste da obiđu znamenitosti u Beogradu.
Tradicionalna trpeza za Novu godinu u Beogradu

Razne pite i proje su takođe sastavni deo tradicionalne srpske trpeze za doček Nove godine u Beogradu. Gibanica prednjači i svi koji su bar jednom bili u Srbiji čuli su za gibanicu. S druge strane imamo i domaću srpsku proju, koja se u poslednje vreme pravi sa dosta sira i jogurta, tako da je mnogo ukusnija od proja koje su se nekada pravile na ovim prostorima. Ajvar je takođe poznat srpski brend, tako da ovaj proizvod od paprike obavezno morate da uvrstite u novogodišnji meni.
Tradicionalna trpeza za Novu godinu u Beogradu

I na kraju menija ide desert, koji nije manje važan deo tradicionalne srpske trpeze za doček Nove godine. Savetujemo vam da ostavite malo mesta u stomaku kako biste mogli da pojedete i neki od poznatih sprskih slatkiša. Neki će reći da su to pita od jabuka, ili baklava, dok će drugi reći da smo to preuzeli od susednih naroda. Bilo kako bilo, nećete se pokajati ako probate parče pite sa jabukama sa kuglom sladoleda, ili pak dve baklave i tulumbe. Uvereni smo da će ovi ukusi prijati kako vašem stomaku, tako i duši.

Ono što mnogi zaboravljaju jeste da je doček Nove godine povezan sa pravoslavnim postom koji se završava na Božić. Ovo nas upućuje na posnu novogodišnju trpezu, koja isto tako može da bude veoma ukusna i zanimljiva, a umesto svinjskog mesa, možete da uživate u ribljima specijalitetima i prodovima mora. Prilozi su različiti, a jedan od najčešćih je prebranac, ali ni pite od krompira, pečuraka i kupusa nisu izuzetak. Imajte u vidu da postoje i veoma ukusni posni kolači, a baklava može da bude jedan od njih, zato nemojte da mislite da ćete ostati gladni ako planirate da postite za doček Nove godine u Beogradu.
Tradicionalna trpeza za Novu godinu u Beogradu

Slična je situacija i ukoliko ste vegetarijanac ili vegan. Postoje restorani koji prave ovu vrstu hrane, samo je potrebno da se unapred raspitate gde se oni nalaze i da na vreme rezervišete sebi mesto za doček Nove godine u Beogradu. Ukoliko ne budete imali sreće u potrazi sa veganskim ili vegetarijanskim restoranima, onda vam ostaje mogućnost da sami sebi pripremite bogat meni moji će da obraduje sva vaša čula.
Ažurirano: Dec 6, 2023 | Izdavač: Doček Nove godine | O nama
Podeli